Što uzrokuje vensku insuficijenciju?

Kako rade vene i faktori rizika

Vene vraćaju krv u srce iz svih organa u tijelu. Da bi došla do srca, krv iz vena u nogama treba teći suprotno od gravitacije. Svakim korakom dolazi do kontrakcije mišića nožnih listova što dovodi do pritiska na vene u nogama i tjeranja krvi prema srcu. U venama se nalaze zalisci koji propuštaju krv u jednom smjeru (prema srcu). Ako ovi zalisci ne funkcioniraju dobro, javlja se površinska venska insuficijencija. Tada krv ne ide samo prema srcu, već se dio vraća u niži dio vene.

Najvažniji faktori rizika za oštećenje zalistaka su:

  • Nezdrav način života (pušenje, pretilost, manjak tjelesne aktivnosti)
  • Obiteljska anamneza bolesti površinskih vena
  • Trudnoća
  • Promjene na nogama zbog ozljede, operacije ili prijašnjih krvnih ugrušaka
  • Dugotrajno stajanje ili sjedenje može uzrokovati visok krvni tlak u venama nogu

Što mogu učiniti za sprječavanje razvoja venske insuficijencije?

Možete mnogo toga učiniti kako biste poboljšali protok krvi u nogama. Najbitnije je smanjiti simptome, a time rizik od razvoja daljnjih komplikacija. Što ranije započnete, tim bolje. Najvažnije je voditi zdrav stil života.  Pojačajte tjelesnu aktivnost, uvedite uravnoteženu prehranu, odreknite se konzumacije alkohola i cigareta.  Redovite vježbe za održavanje zdravlja vena tzv.  venska gimnastika, mogu spriječiti razvoj i napredovanje bolesti površinskih vena. Uz sve to, korištenje  Lioton® 1000 gela  može spriječiti komplikacije uzrokovane proširenim venama.

Žena u dobroj kondiciji priprema se za vježbanje, u svrhu prevencije venske insuficijencije
Nasmiješena žena uživa u zdravom doručku, u svrhu prevencije venske insuficijencije
Žena se naginje prema naprijed kako bi istegnula umorne noge nakon trčanja kroz grad, u svrhu prevencije venske insuficijencije