Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kako se liječi venska insuficijencija?

Liječenje simptoma rane venske insuficijencije

Vježbanje i nošenje kompresivnih venskih  čarapa pomažu kod venske insuficijencije. Primjena heparinskog gela također može ublažiti oticanje i bolove u nogama.

Vježbe

Liječenje simptoma proširenih vena

Postoje različite mogućnosti liječenja: konzervativne metode  i invanzivne metode. U invanzivne metode ubrajamo skleroterapiju, safenoktomiju i endovensku lasersku ablaciju vena. 

Nakon operacije vena dobro je koristiti Lioton® 1000. Primjena Lioton® 1000 gel a pomaže bolesnicima u bržem rješavanju edema i postoperativnih hematoma. 

Ikona para kompresivnih čarapa za konzervativne mjere
Ikona para kompresivnih čarapa za konzervativne mjere

Konzervativne metode

Nelagoda uzrokovana proširenim venama može se umanjiti podizanjem nogu i/ili nošenjem elastičnih kompresivnih čarapa.

Ikona hipodermalne igle za skleroterapiju
Ikona hipodermalne igle za skleroterapiju

Skleroterapija

Skleroterapija je uobičajen tretman za paučinaste vene (kapilare) i vene srednje veličine. Pomoću tanke igle u venu se  ubrizgava nadražujuća supstanca, koja iznutra nagriza i oštećuje stijenku kapilare, što dovodi do zatvaranja kapilare, tj. njenog isključenja iz krvotoka, a u kratkom vremenskom roku i do njene razgradnje. 

Kod metode skleroterapije potrebno je nositi kompresivne čarape – kao i u drugim kirurškim metodama – kako bi se proces cijeljenja što više ubrzao i olakšao. Skleroterapija se može provoditi pomoću ultrazvuka.

Ikona kutnog skalpela za kirurško uklanjanje proširenih vena
Ikona kutnog skalpela za kirurško uklanjanje proširenih vena

Operacija

Stripping vena: klasično kirurško uklanjanje proširenih vena pomoću fleksibilne sonde naziva se stripping vena. Izvlačenje oštećenih vena standardni je postupak i provodi se, ambulantno ili bolnički i u više koraka ovisno o težini.

Ispod proširene vene radi se rez. U venu se uvodi fleksibilna sonda na mjestu prvog reza, do drugog otvora na donjem dijelu noge. Sonda se izvlači kroz donji rez, koja zatim povlači za sobom venu van. 

Ikona laserske terapije za liječenje venskih bolesti
Ikona laserske terapije za liječenje venskih bolesti

Endovenski postupci

Laserski tretman: laserska terapija danas predstavlja važan korak u liječenju bolesti vena. Radi se o minimalno invazivnom postupku,  umjesto kirurškog uklanjanja proširenih površinskih vena.  Sastoji od uvođenja katetera koji vodi lasersku nit u venu koju želimo tretirati. Tretman se provodi uz lokalni anestetik pomiješan sa fiziološkom otopinom koji se aplicira na više mjesta duž vene. Nakon davanja anestezije aktivira se laserski sustav i pod kontrolom ultrazvuka prati se djelovanje lasera na venu. 

Zbog visoke topline, stjenke vena se spoje i žila se zatvori.

Radiofrekventna ablacija vena temelji se na istim principima, ali umjesto lasera koristi radio frekvenciju. 

Liječenje simptoma uznapredovale bolesti vena

Bolesti površinskih vena s ulkusima  predstavljaju najteži stupanj. Bolesnicima je otežan svakodnevni život. Prema tome, terapijski ciljevi u uznapredovaloj bolesti površinskih vena su:

  • kontrola simptoma
  • pospješivanje cijeljenja i sprečavanje ponovnog nastajanja ulkusa 
  • uspostavljanje normalne mogućnosti hodanja

Liječenje boli i oticanja nogu  obuhvaća podizanje ekstremiteta iznad razine srca, primjenu kompresivnih čarapa ili zavoja i provođenje vježbi kojepospješuju povrat venske krvi. 

Dugotrajna i teža insuficijencija površinskih vena može dovesti do bolnih ulkusa u području gležnjeva i otežanog svakodnevnog života. Kontrola oticanja i pospješivanje venskog protoka krvi ključni su faktori u prevenciji i cijeljenju kožnih ulkusa. S poboljšanjem cirkulacije u donjem dijelu nogu, u većini slučajeva dolazi do zacjeljivanja rana.    

Simptomi