Koji su klinički simptomi i stupnjevi venske insuficijencije?

Stupnjevi venske bolesti

Bolest površinskih vena pogađa muškarce i žene svih dobi i svih razina aktivnosti. Većina  ljudi ima  vidljivo proširene vene, dok ostali nemaju vidljivih znakova bolesti.

Precizna dijagnoza je temelj za pravilnu klasifikaciju problema s venama.

U cilju smanjenja konfuzije i uvođenja standardnog načina za opisivanje problema s venama, skupina stručnjaka je stvorila sustav klasifikacije poznat pod kraticom CEAP. Taj akronim označava:

  • Klinički – kako izgledaju vene bolesnika
  • Etiologija – da li je problem nasljedan ili ne
  • Anatomija – koje su vene uključene
  • Patofiziologija – u kojem smjeru protječe krv (normalan ili abnormalan protok) i da li je protok krvi blokiran.
Noga koja ne pokazuje vidljive znakove bolesti površinskih vena

Nema vidljivih znakova bolesti površinskih vena

Noga na kojoj se vide samo paučinaste vene

Paučinaste vene

Vene koje možete vidjeti ili osjetiti odmah ispod površine kože nazivaju se površinske vene. Paučinaste vene su nakupine tankih krvnih žila koje nastaju blizu površine kože. Često su crvene, plave ili ljubičaste i izgledaju poput paukove mreže. Obično se nalaze na licu i nogama.

Noga s proširenim venama

Proširene vene

Proširene vene obično se pojavljuju tik ispod površine kože na nogama. Ovi povećani i prošireni dijelovi dobro su vidljivi jer izgledaju debelo i kvrgavo.

Otečena noga s edemom

Edemi

Ako bolujete od kronične venske insuficijencije, edemi se često javljaju u donjim ekstremitetima i gležnjevima. Na pritisak tkiva prstom može nastati udubljenje koje ostaje kroz neko vrijeme.

Čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka proširenih vena jesu konzumiranje kave i alkohola, dugo stajanje, dugo sjedenje, velike vrućine i fluktuacije hormona.

Noga s promjenama ili crvenilom kože

Promjene na koži

Produljeno zadržavanje krvi i  povišen venski tlak može uzrokovati promjenu boje kože u crvenkasto-smeđu boju. To se najčešće događa na gležnjevima, ali može obuhvatiti i potkoljenice i stopala.

Noga s otvorenim venskim ulkusom.

Venski ulkus

Venski ulkusi obično su osjetljivi na dodir, plitki i znaju biti neugodni. Nastaju kao komplikacija prethodnih faza bolesti proširenih vena.

Često prvo nastaju manji ulkusi koji imaji tendeciju širenja. Iz venskih ulkusa  može istjecati tekućina i često su crvene boje.

Kako mogu spriječiti insuficijenciju površinskih vena?

Za smanjenje rizika od razvoja insuficijencije površinskih vena, preporučuje se zdrav način života. Naročito je važno biti aktivan, uravnoteženo i raznovrsno se hraniti, te izbjegavati pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola.

Redovite vježbe za održavanje zdravlja vena, tzv. venska gimnastika, također mogu spriječiti razvoj i progresiju  insuficijencije površinskih vena.  Dodatno, primjena Lioton® 1000 gel  pomaže u sprječavanju komplikacija koje nastaju kod problema proširenih vena.