Kako mogu spriječiti vensku bolest?

Više savjeta o prevenciji

Žena radi vježbe za održavanje zdravlja vena tzv.  vensku gimnastiku na podlošku za jogu kako bi sprječila osjećaj težine u nogama.

1 - Prevencija bolesti vena: Vježbe za održavanje zdravlja nogu

Vježbe za održavanje zdravlja vena, tzv. venska gimnastika pomaže venama njihovoj najbitnijoj ulozi: vraćanju krvi u  srce. Većina vježbi se može raditi kod kuće ili čak u uredu kako bi se:

  • očuvao protok krvi
  • zadržala fleksibilnost nogu i vena

Jeste li znali? Samo 10-15 minuta dnevno može ublažiti nelagodu, oticanje, bol, osjećaj napetosti i težine u nogama kako bi što dulje održali zdravlje i dobro stanje Vaših nogu.

Ženske noge s preventivnim čarapama za sprječavanje venske insuficijencije

2 - Prevencija bolesti vena: Preventivne čarape

Preventivne čarape preporučuju se osobito kod dugotrajnog sjedenja, stajanja ili hodanja tijekom dana. Kompresija koju postižu čarape podupire cirkulaciju krvi u nogama, suprotstavljajući se tlaku koji nastaje unutar vena. To pomaže venama u vraćanju krvi natrag prema srcu.

Zdrav, uravnotežen doručak bogat vlaknima pomaže u sprječavanju zatvora i nastanku  proširenih vena

3 - Prevencija bolesti vena: Hrana bogata vlaknima

Dobro je poznata činjenica da hrana bogata vlaknima pomaže u prevenciji varikoznih vena. Ako se konzumira u dovoljnim količinama pomaže u sprječavanju zatvora, koji inače dovodi do povećanog tlaka u trbušnoj šupljini i koji može opteretiti venski sustav.

Voće bogato antioksidansima i bioflavonoidima za sprječavanje venske insuficijencije.

4 – Prevencija bolesti vena: Voće

Poznato je da snažni antioksidansi poput vitamina C i bioflavonoida koji se nalaze u svježem voću čuvaju  kolagen u stijenkama krvnih žila.  Kolagen je važan za oblaganje i čvrstoću vena.